2018-09-19

Pályakezdő vagy profi fotós? Melyiket válaszuk?

Bármilyen szolgáltatást is szeretnénk igénybe venni, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy válasszunk-e olyan szolgáltatót, aki a saját területén még pályakezdőnek számít, vagy mindenképpen több éves illetve több tízéves tapasztalattal rendelkező szolgáltatóhoz menjünk. Ugyanez igaz a fotózásra is. Úgy gondolom, hogy mindkettőnek lehet előnye és hátránya is, de a minőséget nem feltétlenül a szakmában eltöltött évek száma határozza meg. Kezdő és profi fotós is lehet tehetséges, nézzünk meg pár szempontot, ami alapján érdemes lehet választani.

 

Friss ismeretek

Egy kezdő fotósnak még frissek az iskolában szerzett tapasztalatai, jobban emlékszik a tanultakra, ebből kifolyólag esetleg jobban ismeri az aktuálisan divatos képszerkesztési módokat, a legújabb fényképezőgépeket és kiegészítőket. Aki évek óta a pályán van nem feltétlenül követi az aktuális trendeket, természetesen ez nem általánosítható. Aki profi fotós, több tapasztalattal rendelkezik, több kategóriában jártas, viszont nagyon sok fotós egy-egy területre specializálódik. Ha érdekel én milyen területeket fotózok nézd meg a galériát.

portré profi fotós
Odafigyelés/gyorsaság

Egy profi fotós rutinszerűen készíti már a képeket, ennek lehet előnye is és hátránya is. Gyorsabban dolgozik, mint egy kezdő, de előfordulhat, hogy nem akkora odafigyeléssel. A kezdőkben valószínűleg még nagyobb a lelkesedés, jobban kell koncentrálniuk a képek elkészítéséhez. Ezért valószínűleg nagyobb odafigyeléssel végzik a munkájukat, viszont a tapasztalat hiányából adódóan elkövethetnek még kisebb hibákat. Ezek nem végzetesek, én például minden fotózásomnál nyers képeket is készítek, amik a szerkesztésnél sokkal rugalmasabban kezelhetőek mint a jpg formátum.

látásmód profi fotós
Ár

Egy kezdő fotós valószínűleg alacsonyabb árakkal dolgozik, mint azok a fotósok, akik ismertek és több éve a szakmában dolgoznak. A tapasztalatszerzés és a portfolió építés miatt fontos egy kezdő fotósnak, hogy sok megrendelése legyen. Előfordulhat, hogy nyereményjátékokkal szeretné építeni a portfólióját. Érdemes ellátogatni a Facebook oldalamra is, mert időnként én is hirdetek nyereményjátékokat. Egy profi fotós bátrabban mond magasabb árat, gyakran nincs szüksége az adott munkára, mert már rengeteg referenciája van belőle. Esetleg annyi megrendelése van, hogy bátran vissza is utasíthat felkéréseket.

További bejegyzések