portréfotózás
2018-05-19

Portréfotózás, hogyan készüljünk rá?

Úgy gondolom, hogy a fotózásokat egyfajta misztikum lengi körbe. Lehet páran tartanak tőle, végül is egy idegen ember készít rólunk képeket ilyenkor. Könnyen úgy érezhetjük, hogy kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. Ha amúgy is ódzkodunk attól, hogy lefényképezzenek minket, ez különösen nagy stresszforrás lehet.  Szeretnék eloszlatni pár tévhitet, és mesélni róla hogyan is zajlik a portréfotózás. Illetve adnék pár tippet, hogy megrendelőként / modellként, hogyan készüljünk fel erre az eseményre, hogy minél simábban menjen minden.

Olyan fotóst válasszunk, akinek tetszik a stílusa!

Minden fotósnak egyedi, azonosítható stílusa van, ha szimpatikusak az eddig készített képei, akkor valószínűleg rólunk is tud olyan képet készíteni, amit szívesen fogunk viszontlátni. Érdemes a régebbi képei közül válogatni, hogy milyen színvilág milyen beállítás, ami tetszik nekünk.

Empatikus fotóst válasszunk!

Bármilyen fotózást is kérünk, szolgáltatást veszünk igénybe, tehát a fotósnak, mint szolgáltatónak kötelessége udvariasan és barátságosan viszonyulni az ügyfélhez. Azért ezen felül nem árt, ha van egyfajta személyes szimpátia is kettőtök közt, hiszen akkor sokkal jobban meg fogjátok érteni egymást és a fotózás is oldottabb, jobb hangulatban telik majd, ami az elkészült képeken is látszódni fog.

portréfotózás

Fotó: Szécsi Lilla Borbála

Inspirálódjunk más képekből is!

Emellett érdemes máshonnan is képeket nézegetni, amelyek megtetszenek, küldjük el a fotósunknak: ebből ő is tud ihletet meríteni és tisztábban látja, hogy az ügyfélnek milyen jellegű képekre van szüksége. Itt kihangsúlyozom, hogy nem másolásról van szó, hanem inspirálódásról. A fodrászunknak is mutatunk képet a megálmodott frizuráról, ő se szakasztott ugyanazt fogja tudni elkészíteni nekünk.

portréfotózás

Fotó: Szécsi Lilla Borbála

Egyeztessük le az időpontot és a helyszínt!

Ez nagyon triviálisnak tűnhet, de nem csak abból a szempontból fontos, hogy ki mikor ér rá. Ha a megrendelő olyan jellegű képeket szeretne, amihez például reggeli oldalról jövő fény a legideálisabb, akkor ezt érdemes előre tisztázni, az aktuális napjáráshoz igazítva. Ha éjszakai portréfotózás a vágyunk , azt sem lehet délben elkészíteni. A helyszín is nagyon fontos, mert ha stúdióban szeretnénk fotóztatni, akkor azt előre le kell foglalni és bérleti díjjal is kell számolnunk. Közterületen is fotóztathatunk, ott viszont az időjárással, az aktuális napjárással, és az emberek mennyiségével is számolni kell.

A ruha kiválasztása, és a megjelenés!

Ez megint nagyon egyértelműnek tűnik, de sok esetben nem az. Érdemes ezt is előre egyeztetni a fotósunkkal, hiszen a ruha színe sok mindent meghatároz egy képen. Például tűző napsütésben hófehér ruhában nem igazán érdemes fotóztatni, mint ahogy sötétben sem, teljes feketében. A fotós tud tanácsot is adni, milyen témához, milyen viseletet célszerű választani. Az igényes megjelenés is fontos. Bár ma már a photoshop csodákra képes, azért egy három napja mosott hajból nem tudunk frissen mosottat varázsolni, vagy egy hónapos hajlenövést eltüntetni. Ha nem szeretnénk borostásak lenni a képen, akkor igen célszerű megborotválkozni. Ha tökéletességre törekszünk, akkor érdemes lehet felkérni egy profi sminkest is, meleg szívvel ajánlom Dani Jennifert.

portréfotózás

Fotó: Szécsi Lilla Borbála

Élvezzük a fotózást!

Nem legutolsósorban, ha eljött a fotózás napja, ne felejtsük el élvezni azt. Érdemes kipihenten érkezni, aludjunk előtte eleget. Ilyenkor mi kerülünk a középpontba, a fotós a mi kívánságainkat igyekszik teljesíteni. A portréfotózás amúgy is egy kötetlenebb műfaj. Ha mindenre odafigyeltünk, amit itt tanácsoltam nagy baj már nem lehet. Nyugodtan lazítsunk le, és bízzuk magunkat a fotósunkra.

Nézd meg eddig milyen portrékat készítettem, kattints ide.

További bejegyzések