látásmód fotós budapesten
2018-05-09

Hogyan lettem fotós? Egy fotós Budapesten.

Gyakran kérdezik tőlem, hogyan lettem fotós Budapesten, mi indított el ezen az úton? Ebben a bejegyzésben elmesélem az én személyes történetemet. Vigyázat, unalmas részeket tartalmazhat! 😀

Már gyerekkoromban is fotós szerettem volna lenni… na jó ez így egyáltalán nem igaz, de valóban már akkor érdeklődtem minden vizuális terület iránt, imádtam nézegetni a könyvekben a képeket, a betűk nem igazán fogták meg a fantáziámat. Az első emlékeim közt van, amikor a családi albumokat nézegettük, és anyukám mesélt nekem, ki kicsoda a képeken. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy felmenőim nagyon korán tudtak szerezni fényképezőgépet, ezért a legrégebbi családi képeim az 1920-as évekből valók. Természetesen elvarázsolt teljesen, hogy láthatom dédanyámat, akit egyébként sosem ismerhettem. Valószínűleg itt fogott meg először a fotográfia csodája.

A családban mindig volt fényképezőgép,

és én szerettem már kattintgatni gyerekkoromban is. Tizenéves koromban robbantak be először azok a telefonok, amikkel már képet is lehetett csinálni. Elég vacak képeket, de az emlékek megmaradtak, és én imádtam ezt csinálni. Középiskola után elfordultam a képektől és a betűk felé tekintettem, magyar szakot végeztem a Pécsi Tudományegyetemen. A betűk nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeimet, ismét elkezdtem érdeklődni a képek iránt. Egészen konkrétan emlékszem arra a momentumra, mikor is rájöttem mi lenne az én utam. Egyik éjszaka azt álmodtam, hogy fotózok, süt a nap és nagyon boldog és szabad vagyok. A legfelszabadítóbb érzés volt, amit valaha álmodtam, így megszületett a gondolat, hogy fotózni kéne, komolyabban.

fotós Budapesten

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően tettem szert első DSLR fényképezőgépemre. Az egyik elektronikai cikkeket árusító üzletben a bemutató darabokat kiárusították nagy kedvezménnyel, pont az a gép is le volt árazva, amit egyébként hetek óta kinéztem magamnak. Megvolt az isteni jel, így lett fényképezőgépem. Autodidakta módon tanulgattam a fényképezést, és rengeteg örömömet leltem benne, teljesen kikapcsolt a világ addig, amíg ezzel foglalkoztam.

Hogyan is kerültem Budapestre?

Az alapképzés után úgy éreztem Pécs már kicsi számomra, világot kéne látni – hát irány a főváros. A magyar nyelv és irodalom mesterképzést az ELTE-n végeztem el, már egyre kevesebb lelkesedéssel, hiszen nem azt csináltam, amit szerettem volna. Utólag visszagondolva ez nagy hiba volt. Ebben az időben kerültem a Socfest online kulturális magazinhoz fotós gyakornokként. Kezdetben budapesti rendezvényeket fotóztam nekik, majd nyáron fesztiválokat is. Fotóztam a Balaton Soundon, a Fishing on Orfű fesztiválon, a Strand Fesztiválon, a Szigeten és egyéb budapesti koncerthelyszíneken. Télen színházi fotóspróbákra jártam el fotózni, így találkozhattam számos híres magyar színésszel. A Socfestnek készített galériámat ide kattintva lehet megtekinteni.

fotós Budapesten

Ezek után döntöttem el, hogy hivatalosan is fotós szeretnék lenni.

Beiratkoztam a Focus Oktatóközpont fotográfus és fotótermék kereskedő képzésére. Itt rengeteg elméletet és gyakorlatot is elsajátítottunk, és szerencsémre remek embereket ismerhettem meg a tanáraim és a csoporttársaim személyében. Ez egyéves magánképzés volt, tehát fizetni is kellett érte. A bizonyítványomat 2018.04.27-én vettem át. De a tanulás itt nem ér véget. Tehát így lettem én fotós Budapesten.

fotós Budapesten

És végül jöjjön egy kis tanulság a történetből, különben minek is írtam volna le ezt az egészet. Életem legjobb döntése volt akkoriban megvenni az első gépemet, hiszen olyan helyekre jutottam el általa, amikről nem is álmodtam volna, olyan embereket ismerhettem meg, akik nélkül sokkal szegényebb lenne az életem. Akkoriban sokan ellenezték, hogy ezzel foglalkozzak, és pénzt költsek egy olyan hobbira, amit idővel úgyis megunok. Mára ez a hobbi a szakmám lett, de hosszú út vezetett idáig, és nem is volt mindig könnyű, sőt sokszor nagyon nehéz volt. Azt javaslom mindenkinek, kövesse az álmait, mert rövid az életünk ahhoz, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, ami nem tesz minket boldoggá.

Nézd meg a galériában, hogy idáig milyen képeket készítettem!

 

További bejegyzések