olcsó fotós
2018-01-13

“Olcsó fotós”

Különböző közösségi oldalakon gyakran vita tárgyát képezi, hogy a szolgáltatók milyen összegekért dolgoznak. Legyen szó akár esküvői szolgáltatásról, tehát a vőfélytől elkezdve az esküvői zeneszolgáltatókon keresztül az esküvői fotósokig. A legtöbb ember sokallja azt az összeget, amit a szolgáltatók elkérnek. Ebben a bejegyzésben arra szeretnék rámutatni, hogy egy fotós miért tudja annyiért vállalni a munkát, amennyiért elvállalja, és miért nem gyakori az „olcsó fotós”.

Felszerelés

A fotózás semmiképpen sem olcsó mulatság, sem akkor, ha valaki hobbiból űzi, sem akkor, ha hivatásszerűen fotóz és ebből él. Térjünk rá egy kicsit a számokra, hogy tisztábban lássunk. Egy alapvető fotós felszerelés – ami ahhoz szükséges, hogy minőségi és kreatív képeket alkothassunk – alaphangon 700.000 forint körül kezdődik. A felső határ pedig nyilván a csillagos ég. Felszerelés alatt természetesen nemcsak egy fényképezőgépet értek, hanem állványt, objektívet, rendszervakut, rádiós kioldót, derítőlapot, stb.

Szaktudás

Az emberek szeretik a dolgaikat szakemberre bízni, a vízvezetéket se a villanyszerelővel szereltetjük, ahogy az elromlott autónkat se a kerékpárszerelőhöz visszük be, mert az olcsóbb. Tehát olyan fotóst szeretnénk megbízni, akinek végzettsége van arról, hogy fotográfus. Ma az egyéves fotográfus és fotótermék kereskedő OKJ-s képzés 280.000 forinttól indul. A képzés elvégzése után hivatalos államvizsgát kell tenni, aminek a díja 67.000 forint. Rövid fejszámolás után láthatjuk, hogy meghaladtuk az 1 millió forintot.

Fejlesztések

A fotósok nagy része egyéni vállalkozóként dolgozik. Ami azt jelenti, hogy ha a KATA adózási rendszer szerint fizet, akkor az 50.000 forint kiadást jelent havonta. A munka során minden eszköz keresztülmegy a természetes amortizáción, ami azt jelenti, hogy ezeket is cserélni kell időnként. Főleg, mivel a mai technika robbanásszerűen fejlődik, szinte havonta jönnek ki az újabbnál újabb eszközök. Egy magára adó fotós igyekszik tartani a lépést, folyamatosan fejleszti az eszközparkját, hogy egyre jobb képeket készíthessen. Nemcsak az eszközöket szükséges fejleszteni, továbbképzéseken kell részt venni, és természetesen az aktuális vizuális trendekkel is tisztában kell lenni. Tehát a konkrét munka mellett rengeteg időt kell fordítani a folyamatos önfejlesztésre is.

És hogy miért nem szeretik a fotósok az „olcsó fotós” kifejezést? Meg amikor megtalálnak minket azzal, hogy „ugyan már, csak pár kép kéne, neked úgyis van géped, csak pár kattintás az egész…”? Mert nem utolsósorban arról se feledkezzünk meg, hogy a fotós is ember (bármilyen hihetetlen is). Neki is jön a sárga csekk, neki is enni kell, meg lakni valahol. És sajnos ő se kérhet kenyeret a boltban azzal a jelmondattal, hogy ugyan már, sütöttél ma legalább 50 kenyeret, csak egy kéne.

Ha szeretnél ajánlatot kérni, vagy üzenetet írni nekem kattints ide.

Nézd meg legújabb akciós DJ+Fotós csomagunkat, kattints ide.

További bejegyzések